Meeslepende muziek in MWH

muzavond10Op woensdag 11 juni beleefden we weer een bijzondere muziekavond in de MWH. Met maar liefst twee wereldpremières van werken van Henk de Vlieger: twee Bagatellen die hij speciaal voor de MWH schreef, en Evocazione, voor fluit solo. Nanette Bakker (klarinet), Wim Hülsmann (cello), Cyrille van Poucke (trompet) en componist Henk de Vlieger zelf (slagwerk) voerden de Bagatellen uit. Twee zeer verschillende werken, die toch onderling verbonden zijn. Eerder op de dag had het speciale ensemble de Bagatellen al opgenomen in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep, om te gebruiken bij de video over de MWH die onze videowerkgroep maakt. Vervolgens speeldemuzavond14 solofluitist Carla Meijers (Radio Filharmonisch Orkest) Evocazione. In zijn inleiding op het stuk zei Henk de Vlieger dat het werk gevoelens weergaf, die hij niet in woorden kon vatten, maar die hij wilde “bezweren”, vandaar de naam Evocazione. Een indringend en meeslepend werk dat ook toen de laatste noot was weggestorven nog naklonk.

Voor de borrel begon vertelde Jan Jaap Kassies nog over zijn nieuwste project: samen met het VPRO-programma Vrije Geluiden zoekt hij musici om stukken uit het unieke archief van het Muziekcentrum van de Omroep af te stoffen en opnieuw ten gehore te brengen. In muzavond13de kelders van het gebouw aan de Heuvellaan ligt vijf kilometer bladmuziek, vaak van grote namen, maar doorgaans slechts eenmalig uitgevoerd voor de radio en daarna opgeborgen en vergeten. Op Muziekschatten.nl is een deel ervan gelukkig al te bewonderen, maar dat is niet meer dan het topje van de ijsberg. Jan Jaap Kassies is daarom ook bezig met een plan om de omroepcollectie en ander muzikaal erfgoed in breder verband nieuw leven in te blazen, zodat zoveel mogelijk stukken uit de schatkamer voor het publiek kunnen worden ontsloten.

muzavond2 muzavond3 muzavond5 muzavond7 muzavond8 muzavond10 muzavond11 muzavond12 muzavond13 muzavond14 muzavond15 muzavond16 muzavond17 muzavond18 muzavond19 muzavons6 muziekopname 1 muziekopname 2

Advertenties

One thought on “Meeslepende muziek in MWH

  1. Pingback: VRIJE GELUIDEN GAAT SCHATGRAVEN | Omroepmuziekhistorie in woord en beeld

Reageer op dit bericht...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s